Warning: Declaration of FeedWordPress_Walker_Category_Checklist::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category_Checklist::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/blaczlga/public_html/blackseacapital.bg/wp-content/plugins/feedwordpress/feedwordpress-walker-category-checklist.class.php on line 31
Валутен калкулатор

Валутен калкулатор

Калкулатор за валутни курсове. Конвертира валутите по фиксинга на БНБ за деня. Определя се за всеки работен ден и показва референтния курс на лева срещу основните валути.

Как става валутната калкулация?

Валутната двойка е котировката на относителната стойност на валутната единица спрямо единица на друга валута на валутния пазар. EUR / USD 1.2500 означава, че едно евро се разменя за 1,2500 долара. Тук EUR се нарича “базова валута” или “парична единица”, а USD се нарича “план валута” или “валута цена”.

Има пазарна конвенция, която определя коя е основната валута която е термин на валута. В повечето части на света, редът е: EUR – GBP – AUD – NZD – USD – други. Съответно, конвертиране от EUR за AUD, EUR е основната валута, AUD е термин, валута, като обменният курс показва колко австралийски долара ще бъдат платени или получени за едно евро. Кипър и Малта, които бяха цитирани като база за USD, а други наскоро бяха извадени от този списък, когато се присъединиха към Еврозоната.

В някои райони на Европа и в непрофесионалния пазар в UK, EUR и GBP са разменени, така че GBP се котира като основната валута към еврото. За да се определи коя е основната валута, където и двете валути, които не са изброени (т.е. и двете са “други”), пазарната конвенция е да се използва основната валута, която дава курс по-голям от 1,000. Така се избягва закръгляване въпроси и валутните курсове се включват за повече от четири знака след десетичната запетая. Има някои изключения от това правило, например японците често цитират своята валута като баз към други валути.